Har du selv gravad den? Nu minder du mig lidt om Bree fra Desparate Housewives”. Til pigeaften forleden var de meget imponerede over, at jeg selv havde graved laksen – men det er altså pærelet. Og smager uendelig meget bedre. Jeg har opskriften fra min mor, der gælder for 1½ kg. laks – hvilket ville kunne fungere som forret for mindst 12 personer.

Altså: 3 dage inden laksen skal spises (og laksen må ikke skylles med vand)

1½ kg. laks (sådan en, der er flækket på langs og befriet for ben)

2 spsk. brun farin
1 spsk. hvid sukker
2 tsk. knust hvid peber (kan også være sort)
2 tsk. salt

Spred ovenstående på laksen sammen med

1:
En masse dild (hvis den skal være traditionel) eller med følgende krydderblanding:

eller 2:
Reven skal fra 1 citron
1 spsk finthakkede kaffir limeblade
1 spsk finthakket ingefær
1 lille bundt hakket frisk koriander – eller 1 spsk knuste, ristede korianderfrø

eller 3:
Skiver af saltede citroner og friskhakkede ramsløg i massevis

Laksen foldes sammen (hvis du har et stort stykke) eller hvis du har laksen i 2 stykker så placer dem oven på hinanden (skindsiden udad)
– læg laksen i en plastikpose
– og læg posen på et fad
– med noget meget tungt ovenpå
– ind i køleskabet

Vend laksen hver dag.

Når laksen er klar fjernes dild, laksen skæres i tynde skiver, pyntes med frisk dild og serveres med sauce, salat og lidt brød.

Saucen:

– Mayonaise (hjemmelavet eller en pose af Irmas gode)
– Sød sennep
– Dijon sennep
– Honning
– Citronsaft
– Worsestershire sauce
– lidt hvid balsamisk eddike
– knust peber og

1: hakket frisk dild eller

2: hakket frisk koriander (hvis du også valgte nr. 2 før)

3: Alternativ lidt lettere sauce:
– 1 lille bæger cremefraiche (18%)
– 1 dl mayonaise (af bedste kvalitet)
– 3 – 4 spsk sød sennep
– 3 – 4 spsk dijon sennep
– saft og reven skal fra 1 citron
– en stor håndfuld hakkede ramsløg (eller purløg og 1 fed hvidløg)
– lidt cayenne peber
– Smages til med salt, peber og evt. lidt HP sauce eller mere citronsaft

Salaten er dejlig enkel:

– rukola
– ristede pinjekerner
– dressing af olivenolie, citronsaft, salt og peber

Det er lige til et bryllup