Jeg var på tur til Skåne med mine china chicks (vandretur i Kina). Det var skønt at være sammen igen – og særligt gåturen ved Drakamöllan, Kumlan – et naturreservat med hotel, konference, spisested var vidunderligt. Herunder Ingalills butterkaka, der fik mig til at købe deres kogebog, som siden har gjort lykke på forskellig vis.

Her er opskriften fra Dragamöllans Kök:

4 store smørkager:

150 g smør
50 g gær
5 dl mælk
1½ dl sukker
½ tsk salt
3 tsk knust kardemomme
13 – 14 dl. hvedemel

Fyld – alternativ 1:

150 g smør (stuetemperatur)
5 dl vaniljecreme (fint med det fra pulver)
4 dl kokosflager
4 dl rosiner

Fyld – alternativ 2:

150 g smør (stuetemperatur)
4 – 5 æbler groft revet
1 dl. sukker
4 spsk kanel

Garnering:

2 dl floursukker
2 spsk appelsinsaft

Fremgangsmåde:
Smuldre gæren i en skål og rør ud med ½ dl. kold mælk. Smelt smøret i en kasserolle og tilsæt resten af mælken. Varm blandingen til 37 grader. Hæld blandingen over gæren og tilsæt sukker, salt, kardemomme og halvdelen af melet. Ælt godt igennem evt. ved hjælp fra foodprocessor. Tilsæt resten af melet til du har en fast dej som slipper fra kanterne af skålen. Vær forsigtig så dejen ikke bliver for hård. Ælt mindst 5 min til dejen bliver helt blank. Lad den hæve til dobbelt størrelse – ca 1 time (mindst).

Hæld den færdige dej på et bord drysset med mel. Del i 2 dele og rulles ud til 2 firkanter. Dejen skal være tynd men ikke gå i stykker. Bred først 1 lag af smørret over dejen. Derefter et lag vaniljecreme. Strø kokosflager og til sidst rosiner.

Samme fremgangsmåde, hvis du har valgt version 2 med æbler.

Rul firkanterne sammen. Skær rullerne i 5 cm tykke skiver og læg skiverne med fyldet synligt i smurte, runde kageformer. Der plejer at kunne være 10 – 12 skiver i en middelstor form. Tænk på, at dejen kommer til at hæve yderligere, så giv plads til det. Lad dejen hæve yderligere ½ time og opvarm i mellemtiden ovnen til 225 grader.

Pensel smørkagen med et pisket æg og fløde og bag i ovnen i ca. 18 – 20 min – pas på den ikke bliver for brun.

Lad smørkagen køle af i formen inden du tager den ud. Pynt med floursukker rørt med appelsinsaft – og en smuk spiselig blomst. MUMS.